KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

Artikel uit Haagsche Courant van 06-10-2000                             Familie Daan en Alan wil nu weten waarom 

door Axel Veldhuijzen en Dennis Mulkens

Den Haag - Het is even na het middaguur als Wilma de Blok weer aankomt op de plek waar haar zoon Daan in de nacht van 14 mei dood is aangetroffen. Ze ontsteekt er de tientallen kaarsen en waxinelichtjes die op de twee parkeerplekken van de garage aan het Arnold Spoelplein staan. Deze zijn er de afgelopen maanden neergezet door nabestaanden en vrienden van de vermoorde Haagse jongens.

Wilma de Blok is sinds de moord dagelijks in de parkeergarage, waar ze haar gedachten van zich afschrijft. Zo ook deze dag, als ze aan Daan meldt dat Het Telefoontje is gekomen. Van de recherche die vertelt dat er aanhoudingen zijn verricht. "Het is een rare dag", zegt de moeder. "Je weet dat er daders in beeld zijn. Maar meer hoor je niet. De vraag van het waarūm is nog steeds niet beantwoord en dat is voor ons de vraag waar alles om draait".
De moeder maakt zich ondanks alle ellende zorgen over het imago van het woonwagencentrum aan de Escamplaan. "Alle vingers wijzen nu daarheen", zegt de Haagse. "Maar ik kan u vertellen dat ik mensen ken van dat kamp. Dat zijn mensen die ons de afgelopen maanden enorm tot steun zijn geweest. Ik zal er alles aan doen duidelijk te maken dat niet alle woonwagenbewoners slechte mensen zijn".
Haar gedachten gaan ook uit naar de tijd die komen gaat. "We moeten nu sterk zijn, niet instorten, want er komt een moment dat de daders ons in de ogen moeten kijken. Dat zullen ze moeten doen. Want wij vertegenwoordigen Daan en Alan. Wij hebben er recht op dat het recht z'n beloop krijgt. Al is er voor dit misdrijf geen echte straf te bedenken".

Emoties

Later op de dag melden zich ook de moeder, broer en zus van Alan Roos. De kaarslichtjes worden zo opgesteld dat een tekst zichtbaar wordt: daders gepakt. Vader Martin Roos verwerkt ondertussen thuis z'n emoties. "Dit is waar wij op hebben gewacht. Het is enorm spannend. We willen natuurlijk meer weten. Maar we begrijpen ook dat de politie nog niet veel kan zeggen".
Het heeft er alle schijn van dat de politie de verdachten al geruime tijd in beeld heeft gehad. Immers de uitgebrande auto die vanaf het eerste moment met de zaak in verband werd gebracht is teruggevonden pal naast het woonwagenkamp. Ook is een van de verdachten, naar verluidt, de eigenaar van het voertuig. Na de moord trad de politie een paar keer via het tv-programma Opsporing Verzocht naar buiten en was een deel van het programma gewijd aan de auto. Mogelijk dat politietaps na de uitzendingen zijn ingezet om de verdachten af te luisteren. De advocaat van de enige verdachte die niet in het kamp werd aangehouden heeft zijn cliënt gisteravond bezocht. "Hij was vooral nog onder de indruk van zijn aanhouding door het arrestatieteam. Inhoudelijk hebben we nog nergens over gesproken, dat komt wel na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris".
De raadsman zegt die voorgeleiding aan het eind van deze week te verwachten. Dan zal ook blijken wat volgens justitie het de aandeel van elke verdachte in de dubbele moordzaak is. Nu luidt de formele aanklacht nog alleen het plegen van moord, dan wel doodslag, dan wel brandstichting in vereniging.