KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

Artikel uit Haagsche Courant van 07-10-2000                              IsmaŽl is nu voor velen een held

door Sanne Vermaas

Den Haag - Honderden mensen, onder wie veel Marokkaanse jongeren, staan in de hal van de Haagse Hogeschool. Het is vrijdagmiddag. Vrienden, familie en medestudenten zijn samengekomen om IsmaŽl Abdelghani, die vorige week om het leven kwam bij een schietpartij, te herdenken.

 

Na een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst voor de vermoorde student Ismael in de Haagse Hogeschool volgde een stille tocht door het Laakhavengebied. Voorop burgemeester Deetman en de familie.

(foto Evert Jan Daniels)

 

"Hij heeft ons gewekt uit een diepe slaap en ons bij elkaar gebracht". Met deze woorden opent Redouan Habchi, vriend van Ismael de herdenkingsdienst in de aula. Het portret van de Haagse student verschijnt op het scherm achter hem.
'Ismael is niet voor niets gestorven', dat is de strekking van de middag. Burgemeester Deetman en Achmed Aboutaleb, directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, spreken beiden hun zorg uit over de toename van het 'zinloos geweld' in de Nederlandse samenleving.
"Ik ben bang dat de samenleving in een gevaarlijke spiraal terechtkomt. De mensen denken dadelijk dat de persoonlijke veiligheid alleen gewaarborgd kan worden door zelf een wapen te dragen", zegt Aboutaleb.
"Ik weiger dat te accepteren. Niet alleen de politie kan bijdragen aan de veiligheid. Ouders moeten kinderen op jonge leeftijd bijbrengen dat overleven in een samenleving gaat om sociale en verbale vaardigheden niet om messen en vuurwapens".
Vrienden van Ismael maken duidelijk hoe sociaal en gemotiveerd hij was. "In ťťn zin was hij een liefdevolle jongen. Hij stond altijd voor zijn vrienden klaar. Hij was open en eerlijk en zette alles op alles om zijn opleiding af te maken", vertelt Brahim de menigte.

Liedjes

Als Claire (19) en Froukje (20) na afloop van de dienst meelopen in de stille tocht denken ze terug aan hun zingende collega. "Hij zong altijd liedjes tijdens het werk in de supermarkt", vertelt Froukje. "We beginnen nu pas te beseffen dat hij er echt niet meer is".
Vooraan de stoet lopen de vader en zus van Ismael. Ze zijn heel dankbaar voor de steun. "Zonder de hulp van al deze mensen zou de pijn ondraaglijk zijn geweest", zegt de 27-jarige zus.
Ook Martin Roos de vader van de 33-jarige Alan, die in mei in samen met zijn vriend Daan in Loosduinen werd doodgeschoten, loopt mee. Hij is sceptisch over de aanwezigheid van Deetman. "Bij onze stille tocht liep hij niet mee en of hij echt iets aan de openbare veiligheid gaat doen betwijfel ik".
Na afloop van de tocht wordt er gediscussieerd over hoe dit soort incidenten voorkomen kan worden. Lahcen Hayoun (24), een jeugdvriend van IsmaŽl, vindt dat de straffen voor daders die er 'zomaar op los schieten' zwaarder moeten worden. "In Marokko kom je dan echt niet meer uit de gevangenis."
Feroz Jharoe onderstreept dat wraak niet bij de Islam past. "Het geloof troost je, zorgt dat je eerder vrede kunt hebben met de dood. Ismael is mijn held hij heeft mij de waarde van het geloof weer laten inzien".
Voor de moslims komen er nu 40 dagen van rouw. De Haagse Hogeschool stelt een lokaal tot beschikking waar de leerlingen kunnen bidden. "Deze dagen zullen feestelijk worden afgesloten zodat we de dood van onze vriend achter ons kunnen laten. Maar ook dan zal hij nooit uit onze gedachten verdwijnen".