KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 09-05-2001                  Kritiek nabestaanden op vonnis drama Loosduinen

 

door Dennis Mulkens en Renť van Leusden

De Haagse rechtbank heeft de twee verdachten van de Loosduinse moorden gisteren veroordeeld tot 18 en 14 jaar cel. Zowel de 51-jarige Kobus als zijn 31-jarige zoon Tommix werd schuldig bevonden aan medeplegen van dubbele doodslag. De vader kreeg 18 jaar, de zoon 14 jaar. De officier van justitie had tegen beiden levenslang geŽist.

 

 

 

De ruime aandacht van de media voor de strafzaak was niet naar de zin van de verdachte Tommix. 'Weer die kankermedia.'
(foto Jos van Leeuwen)

Nabestaanden en vrienden van de slachtoffers Alan Roos (31) en Daan de Blok (22) reageerden geschokt en geŽmotioneerd op de vonnissen. Zij vinden de straffen veel te laag. De advocaten verlieten de rechtszaal onder politiebegeleiding.
De rechtbank achtte bewezen dat de verdachten Alan Roos en Daan de Blok op 14 mei 2000 met pistoolschoten hebben omgebracht. De lichamen werden achtergelaten in een parkeergarage aan de Ouverturestraat in Loosduinen.
Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de veroordeelden van tevoren een plan hebben beraamd om de slachtoffers te doden. Ze hield er wel rekening mee dat er mogelijk een plan is geweest om de slachtoffers onder bedreiging met vuurwapens af te persen of anderszins te bedreigen. Doordat de rechtbank moord niet bewezen achtte, kon ze geen levenslang opleggen. De opgelegde straffen zijn wel hoger dan de beleidslijnen waarmee de rechtbanken te maken hebben. Rechtbankvoorzitter L. Verheij sprak van een gruwelijk en volstrekt zinloos misdrijf.
De rechtbank ging er vanuit dat vader Kobus, die onder invloed was van drank en drugs, de slachtoffers tijdens een autorit door het hoofd heeft geschoten. De rechtbank oordeelde dat zoon Tommix een actieve rol speelde bij het uit de auto verwijderen van de slachtoffers en bij het uitwissen van sporen door de auto in brand te steken.
De slachtoffers en veroordeelden ontmoetten elkaar in de fatale nacht in discotheek <O> aan de Wijndaelerweg. Kort na sluitingstijd stapten Alan en Daan bij Kobus en Tommix in de auto.
 

Zonder reden afgeknald
 

"Het gaat hier om gruwelijke misdrijven, waardoor de rechtsorde zeer ernstig is geschokt. Twee nietsvermoedende jonge mannen zijn na een avondje stappen eenvoudig afgeknald. Niet is gebleken dat zij zelf daartoe enige aanleiding hebben gegeven".
Aldus rechtbankvoorzitter mr. L. Verheij gistermiddag bij het uitspreken van het vonnis in de zaak tegen de twee verdachten van de Loosduinse moorden.
Van enig motief voor de doodslag op Alan Roos en Daan de Blok is niets gebleken, constateerde rechter Verheij. In het vonnis wordt dan ook gesproken over een absoluut zinloze gebeurtenis. Verdachte Tommix heeft verklaard dat zijn vader Kobus de twee slachtoffers zomaar dood schoot. De vader ontkende slechts en maakte verder gebruik van zijn zwijgrecht. Ook de dringende oproepen van de moeders van de slachtoffers om duidelijkheid over het motief te geven zodat die met hun rouwverwerking zouden kunnen beginnen, hebben Kobus en Tommix niet op andere gedachten kunnen brengen.
Volgens de rechtbank is er zowel bij vader als zoon sprake van een verontrustende gewetenloosheid. Zo bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken dat Kobus en Tommix na het misdrijf op Alan en Daan een gewapende overval voorbereidden op de werkgever van Tommix. Toen duidelijk werd dat de werkgever in levensgevaar verkeerde, ging de politie over tot arrestatie van het duo.
 

Dubbele doodslag
 

De rechtbank achtte in tegenstelling tot de officier van justitie, moord (waarop een maximumstraf van levenslang staat) niet bewezen. Op het wel bewezen verklaarde dubbele doodslag staat een maximum van 20 jaar.
De rechtbank toonde er begrip voor dat in de ogen van de nabestaanden geen enkele straf het toegebrachte leed zou kunnen goedmaken. Maar dit zou, aldus Verheij, niet zonder meer tot de conclusie kunnen leiden dat alleen de maximumstraf een passende straf is. De rechtbank stelde dat ze meer aspecten heeft moeten laten meewegen, zoals de verhouding tot straffen in andere zaken. Ze benadrukte dat ze met de gevangenisstraffen van 18 en 14 jaar aan de hoge kant zat. Als alleen rekening gehouden zou worden met het aspect ernst van de gepleegde feiten, dan zou volgens beleidsafspraken tussen de rechtbanken Tommix een straf van 10 tot 12 jaar en Kobus van 12 tot 16 jaar moeten hebben gekregen. De verontrustende gewetenloosheid van de verdachten en daardoor het grote gevaar voor de samenleving dat van hen uitgaat, hebben de rechtbank tot een hogere straf doen besluiten.
Hoewel Tommix en Kobus speciaal naar huis reden om, kort voor het misdrijf, nog een tweede pistool op te halen en Kobus wat later de mogelijk nog levende slachtoffers in de parkeergarage een genadeschot gaf, zag de rechtbank hierin onvoldoende grond om tot moord te komen. Volgens persrechter mr. R. Elkerbout wordt hiermee nog niet het bewijs geleverd dat er onomstotelijk sprake was van een vooropgezet plan om Daan en Alan van het leven te beroven.
Het Openbaar Ministerie en de verdediging beraden zich nog op hoger beroep.