KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 31-10-2001                 Vader Kobus zwijgt ook in hoger beroep

 

 

door René van Leusden

Den Haag – De 52-jarige Hagenaar Kobus R., hoofdverdachte van de 'Loosduinse moorden', maakt ook in hoger beroep gebruik van zijn zwijgrecht.

Dat gaf hij gisteren te kennen tijdens een zogenoemde pro-formazitting voor het gerechtshof in Den Haag.
Mr. E. von Brücken-Fock, voorzitter van het hof, was zichtbaar verbaasd over de mededeling van de hoofdverdachte. Even daarvoor had Kobus R. nog verklaard in hoger beroep te zijn gegaan, omdat 'ik niets met deze zaak te maken heb'. De rechtbank zou hem in mei ten onrechte wegens doodslag op Daan de Blok en Alan Roos tot een celstraf van 18 jaar hebben veroordeeld. Van zo iemand verwacht je niet dat hij ook in hoger beroep zwijgt, luidde de strekking van de reactie van de voorzitter. Kobus R. vond echter dat het weinige dat hij tijdens de rechtszaak in mei had verklaard, voldoende was.
De man is vooral veroordeeld op grond van verklaringen van zijn 21-jarige zoon Tommix R., die in mei als medeverdachte werd veroordeeld tot 14 jaar. Maar ook dat gegeven kon de vader niet op andere gedachten brengen.
 

Onder invloed
 

Volgens de zoon, die ook in hoger beroep is gegaan, verkeerde zijn vader onder invloed van drugs en alcohol toen hij op de vroege morgen van 14 mei 2000 de slachtoffers (22 en 31 jaar) 'zomaar zonder reden' door het hoofd schoot. Dat zou zijn gebeurd in Kobus' auto op de Margaretha van Hennebergweg (Loosduinen). Tommix zou achter het stuur hebben gezeten, vader op de achterbank. Ze zouden Daan en Alan die nacht in discotheek 'O' bij Kijkduin hebben leren kennen. Gevieren zouden ze op weg zijn geweest naar een uitgaansgelegenheid in de binnenstad. Eerst zouden ze nog naar de woonwagen van vader en zoon aan de Escamplaan zijn gereden om een tweede pistool op te halen.
De zeer ernstig gewonde slachtoffers werden in een parkeergarage aan de Ouverturestraat uit de auto gesleept. Tommix hielp daarbij, naar eigen zeggen omdat hij bang was voor zijn vader. Hij verklaarde dat zijn vader de slachtoffers vervolgens een 'genadeschot' had gegeven omdat een van hen nog bewoog.
Behalve de verdachten zelf is ook het Openbaar Ministerie tegen de vonnissen in hoger beroep gegaan. De officier van justitie had tegen beiden levenslang geëist wegens moord.
 

'Infiltratie'
 

Kobus R. liet gisteren via zijn raadsman mr. B. Martens weten dat hij in april in de penitentiaire inrichting De Dordtse Poorten mogelijk bezoek heeft gehad van een infiltrant. De man zou zich hebben voorgedaan als een medegedetineerde met het doel Kobus R. informatie over de zaak te ontlokken. Kobus zou de man eens in gesprek hebben gezien met een rechercheur, de leider van het politieonderzoek. Advocaat Martens wilde dat deze rechercheur hierover wordt gehoord, omdat er geen melding van wordt gemaakt in het dossier. Hij: "Een dergelijke inbreuk op de privacy moet wel in het dossier worden verantwoord om de rechtmatigheid ervan te kunnen toetsen".
Het is vooralsnog de bedoeling de hoger-beroepzaak tegen vader en zoon op 15 januari inhoudelijk te behandelen.