KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 29-12-2001                 Rol zoon nader onderzocht

 

door René van Leusden

Den Haag – Het gerechtshof in Den Haag wil meer zekerheid over de vraag of de 52-jarige Kobus R. of misschien toch zijn 21-jarige zoon Wilhelm de 'Loosduinse moorden' heeft gepleegd. Het hof heeft daarom besloten een informant nader te laten horen, die anoniem een voor Wilhelm zeer belastende uitspraak heeft gedaan.
 

De anonieme man of vrouw zei op 11 juli 2000 dat Kobus, Wilhelm en een broer van Kobus bij de moorden waren betrokken. Volgens diezelfde persoon zou 'Tommix', zoals Wilhelm ook wel wordt genoemd, de trekker hebben overgehaald.
Bij het misdrijf dat op de vroege morgen van 14 mei 2000 werd gepleegd, kwamen de 22-jarige glazenwasser Daan de Blok en de 31-jarige uitvaartverzorger Alan Roos om het leven. Hun lichamen werden later die dag aangetroffen in een parkeergarage in Loosduinen.
De Haagse rechtbank ging er in mei van dit jaar vanuit dat de vader de twee mannen had doodgeschoten. Ze veroordeelde hem wegens doodslag tot achttien jaar. De zoon kreeg veertien jaar omdat hij zijn vader behulpzaam zou zijn geweest. Volgens de zoon schoot zijn vader de twee slachtoffers, die ze bij toeval eerder die nacht tijdens het stappen zouden hebben ontmoet, plotseling en zonder enige reden door het hoofd.
Kobus zou Wilhelm opdracht hebben gegeven de mogelijk nog niet overleden slachtoffers in de parkeergarage uit de auto te slepen. Daarna zou de vader Daan en Alan een 'genadeschot' hebben gegeven. Kobus ontkende de beweringen van zijn zoon. Vader en zoon gingen in hoger beroep. Zo ook de officier van justitie die tegen beiden levenslang wegens moord had geëist.
De voor Wilhelm belastende informatie uit anonieme bron staat in een proces-verbaal van de Criminele Inlichtingen Dienst. Op verzoek de raadsman van Kobus heeft het hof het betreffende proces-verbaal aan het dossier toegevoegd. Dat maakt het mogelijk de informant alsnog als getuige te horen. Het hoger beroep tegen Kobus en Wilhelm dient op 15 januari.