KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 15-01-2002                 Hoger beroep megastrafzaken

 

 

Den Haag Voor het gerechtshof in Den Haag dienen vandaag twee megastrafzaken die bekend staan als de 'Loosduinse moorden' en de 'Palacemoorden'.

Vooral bij de eerste zaak wordt, net als in mei vorig jaar bij de rechtbank, gerekend op grote publieke belangstelling. Om de te verwachten toeloop te kunnen opvangen, wordt een tweede zaal beschikbaar gesteld waar de rechtszaak op een groot videoscherm is te volgen.
In de Loosduinse zaak staan een vader en zijn zoon terecht die ervan worden verdacht op 14 mei 2000 de 22-jarige Daan de Blok en de 31-jarige Alan Roos van het leven te hebben beroofd.
Vader Kobus R. (52) en zoon Wilhelmus R. (31), bijgenaamd Tommix, zijn in mei van het vorig jaar veroordeeld tot respectievelijk achttien en veertien jaar gevangenisstraf. De zoon wees zijn vader aan als schuldige. De vader ontkende en beriep zich op zijn zwijgrecht. Beiden zijn tegen het vonnis in beroep gegaan. Kobus R. is ook voor het gerechtshof weer van plan gebruik te maken van zijn zwijgrecht. De wet staat dit toe.
Nabestaanden, vrienden en kennissen van de slachtoffers hebben hierop met verbijstering gereageerd. Juist omdat de man zelf in beroep is gegaan hadden ze verwacht dat hij nu wel zijn mond zou opendoen.
De behandeling van het hoger beroep blijft vandaag beperkt tot het horen van zeven getuigen, te beginnen met Kobus R.. Hij zal als getuige worden gehoord in de zaak tegen zijn zoon.
Op een nog nader te bepalen datum zal de aanklager tot zijn strafeis komen, waarna de advocaten hun pleidooien houden.


 

Een paar zalen verderop staan een 24-jarige Hagenaar en een 21-jarige Wassenaarder in hoger beroep terecht voor de moord op drie Ieren en enkele gewapende overvallen. De Ieren werden in de nacht van 26 op 27 april 2000 in het Palacecomplex in Scheveningen doodgeschoten.
De Haagse hoofdverdachte verkeerde onder invloed van grote hoeveelheden drugs, alcohol en slaapmiddelen toen hij de Ieren in het gezamenlijk bewoonde appartement neerschoot.
In de daarop volgende dagen probeerden de verdachten zich van de lichamen te ontdoen door deze in stukken te zagen en te verbranden. Brandweerlieden ontdekten de stoffelijke resten.