KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 10-05-2002                 Heftige emoties na vormfout 'Loosduinse moorden'

 

 

door René van Leusden

DENHAAG | Vermeende 'blunders' van de rechter-commissaris hebben gisteren het hoger beroep in de 'Loosduinse moordzaak' met ruim drie maanden vertraagd. De beslissing van het gerechtshof om de zaak – uit oogpunt van zorgvuldigheid – aan te houden, leidde onder de nabestaanden van de vermoorde Alan Roos (31) en Daan de Blok (22) tot heftige reacties.
 

Wekenlang hadden de beide families toegeleefd naar wat de laatste zittingsdag zou worden. Veertien dagen later nog de uitspraak en dan nooit meer de loodzware gang naar het paleis van justitie om te worden geconfronteerd met de verdachten, Kobus R. (52) en diens zoon Tommix (32). Daarop hadden ze zich ingesteld. De beslissing tot verdaging, werd enkelen van de nabestaanden te veel.
Wilma, de moeder van Daan, pakte uit een tas een schroevendraaier, die kennelijk ongezien door de metaalcontrole was gekomen, en wilde daarmee de verdachten te lijf gaan. Haar zwager, een vriendin en een handjevol agenten konden haar ervan weerhouden. "Ik had mezelf niet meer in de hand", vertelt Wilma. "Ze hebben me tegen mezelf beschermd. Achteraf ben ik daar blij om. Voor je het weet, zit je zelf in de gevangenis. En ik heb nog een kind en een kleinkind".
 

Terminaal
 

Daans moeder zegt 'met geen pen te kunnen beschrijven' wat er door haar heen ging: "Je zit al niet goed in je vel als je weet dat je geconfronteerd wordt met de moordenaar van je zoon. En dan wordt de zaak uitgesteld tot 12 september, twee dagen voor Daans verjaardag. Ach, er speelt zo veel. M'n zusje is terminaal. Ze is steeds m'n steun en toeverlaat geweest en vécht voor mij om het einde van de zaak mee te maken. Maar of ze het nu nog haalt...". Wilma benadrukt dat ze het – gegeven de situatie – bij nader inzien beter vindt dat het hof de zaak heeft aangehouden: "Als het hof nú niet zorgvuldig is, gaat het straks in cassatie mis. En daar moet ik helemaal niet aan denken".
Ook bij de familie Roos vochten pijn, verdriet en woede om voorrang. Moeder Irene en een zus van Alan werden buiten de rechtszaal onwel. Vader Martin hekelde het rechtssysteem en de advocaten.
De vertraging van de zaak werd door de verdediging toegeschreven aan een vormfout van de rechter-commissaris (een soort onderzoeksrechter). Deze RC had al in december van het hof opdracht gekregen een informant te horen die zou hebben opgevangen dat niet Kobus maar Tommix de beide slachtoffers had doodgeschoten. Een belangrijke getuige derhalve voor Kobus, die vorig jaar door de rechtbank als schutter werd aangemerkt en achttien jaar cel kreeg, vier jaar meer dan Tommix. Gisteren werd duidelijk dat de RC kennelijk niet zo met zijn hoofd bij deze zaak was. Hij had geen haast en hij verkeerde vorige week nog in de veronderstelling dat de rechtszaak niet gisteren maar op 4 juli zou worden voortgezet.
De informant kreeg in april de status 'bedreigde getuige', nadat hij (of zij) al aan de politie te kennen had gegeven niets meer te willen verklaren 'omdat de rechter hem/haar niet serieus nam'. Volgens mr. B.Martens, raadsman van Kobus, liet de RC anderhalve week geleden nog weten dat het verhoor 'waarschijnlijk' toch nog zou lukken. Vrijdag volgde het bericht van de RC dat de advocaten gistermorgen vroeg zouden worden opgehaald om op een geheime plek aanwezig te zijn bij het verhoor van de getuige.
Maar er gebeurde niets.
 

Zinloos
 

Nog diezelfde vrijdag schreef de RC een brief waarin hij het hof liet weten dat het zinloos was met de informant door te gaan, aangezien deze tóch geen verklaring wilde afleggen. Gijzeling zou volgens de RC de anonimiteit van de getuige in gevaar brengen, wat in strijd zou zijn met de status 'bedreigd'. Martens: "Als wij van tevoren hadden geweten dat de getuige niet zou meewerken, hadden we er niet mee ingestemd hem die status te geven". Martens stelde ook dat de RC heeft verzuimd de getuige formeel voor een verhoor op te roepen: "Een vormfout".
Zijn conclusie: de zaak aanhouden om de getuige alsnog door de RC te laten horen, desnoods na een bevel medebrengen en gijzeling. Het hof wees die vordering toe.