KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 25-07-2002                 Getuige Loosduinse moorden: Tommix schoot

 

door Renť van Leusden

DEN HAAG | Tommix R., die samen met zijn vader Kobus R. is veroordeeld wegens de 'Loosduinse moorden', heeft bij het misdrijf pistoolschoten gelost.
Dat heeft een anonieme informant verklaard tijdens een getuigenverhoor voor het hoger beroep, dat onlangs op een geheime plek is afgenomen.

De informant kon geen uitsluitsel geven over de vraag of de 32-jarige Tommix op de slachtoffers Alan Roos (31) en Daan de Blok (22) had geschoten of alleen op de auto waarin de misdrijven zijn gepleegd. Dat hij heeft geprobeerd de auto in brand te schieten om sporen uit te wissen, stond al vast.
De anonieme informant zou de informatie hebben van Ria L., de 42-jarige ex-schoonzus van de 52-jarige Kobus. Ria L. verklaarde twee jaar geleden tegenover de politie dat Tommix bij het misdrijf had geschoten. Later ontkende ze dat gezegd te hebben.
Bij het verhoor bevond de informant zich met een rechter-commissaris op een geheime plek. Via geluids- en videoapparatuur konden de advocaten B. Martens en R. Frijns en de advocaat-generaal M. van der Horst, die zich elders bevonden, vragen stellen.
 

Informant zag niets
De advocaten kregen de informant/getuige niet herkenbaar in beeld. Ze wisten zelfs niet of de persoon een vrouw of een man was. Alle vragen die ze stelden, werden eerst door de rechter-commissaris (RC) gewogen. De getuige verklaarde onder meer zelf niets van de schietpartij in Loosduinen te hebben gezien. Volgens Martens, die Kobus R. verdedigt, hield de RC veel vragen tegen: De RC heeft de vrijheid dat te doen om de anonimiteit van de getuige te waarborgen. Maar hij stond wel erg weinig toe. Martens wil zich nog over het verhoor bij het gerechtshof beklagen. Om een getuige te beoordelen moet je bijvoorbeeld ook zijn of haar gelaatsuitdrukking kunnen zien. Dat konden wij niet.
Overigens gaat de advocaat er van uit dat hetgeen de getuige verklaarde over het schieten door Tommix, eigenlijk alleen betrekking kan hebben op het vermoorden van Daan de Blok en Alan Roos. In dat geval zou niet Martens' cliŽnt Kobus R. maar Tommix de moordenaar kunnen zijn.
De rechtbank ging er in mei van het vorig jaar van uit dat de ontkennende Kobus de schutter was. Ze veroordeelde hem wegens doodslag tot achttien jaar celstraf. Zoon Tommix, die zei dat zijn vader de twee slachtoffers had doodgeschoten, kreeg veertien jaar. Hij zou zijn vader bij het misdrijf behulpzaam zijn geweest. De ontzielde lichamen van Daan de Blok en Alan Roos werden op 14 mei 2000 aangetroffen in een parkeergarage aan de Ouverturestraat in Loosduinen.
De rechtszaak-in-hoger-beroep wordt op 12 september voortgezet.