KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 13-09-2002                 'Kobus en Tommix werkten nauw samen'

 

 

DEN HAAG | Slachtoffers en verdachten zouden elkaar in de nacht van 13 op 14 mei 2000 in discotheek 'O' aan de Wijndaelerweg voor het eerst hebben ontmoet. Kobus, Tommix en een broer van Kobus vertrokken op zeker moment naar hun woonwagen op het kamp aan de Escamplaan om vandaar in de binnenstad een auto op te halen die ze daar eerder op de avond hadden achtergelaten.
 

Met die auto vertrokken Kobus en Tommix, van wie vooral de eerste erg onder invloed van drugs en alcohol verkeerde, wat later weer naar de 'O', die net bezig was te sluiten. Ze besloten Daan en Alan een lift te geven. Volgens Tommix werd onderweg het plan opgevat gevieren nog verder te gaan stappen. Maar Kobus zou zijn zoon opdracht hebben gegeven terug te rijden naar het kamp om zijn 'binkerik' op te halen, waarmee hij zijn pistool bedoelde. Tommix verklaarde gisteren ervan uit te zijn gegaan dat pa met 'binkerik' op verkeersborden wilde gaan schieten, zodra ze Daan en Alan hadden afgeleverd. Dat deed pa wel vaker. Tommix zou niet hebben geweten dat pa al een pistool in de auto had. Nadat de 'binkerik' was opgehaald en in de broeksband van Tommix werd bewaard, zou pa achter in de auto zijn gaan zitten. Volgens Tommix hadden de latere slachtoffers geen weet van de aanwezigheid van de pistolen. Tijdens de rit richting Loosduinen schoot Kobus, zo beweerde Tommix, plotseling en zonder enige reden Daan en Alan door het hoofd. De lichamen werden in de parkeergarage 'gedumpt'.
Toen Tommix hem erop wees dat een van de slachtoffers nog met z'n arm bewoog, zou Kobus beiden nog een
genadeschot hebben gegeven. Tommix stak de auto later op de Dekkershoek in de brand om sporen uit te wissen.
 

Doodsangst
 

Advocaat R.Frijns verklaarde dat zijn cliŽnt Tommix louter uit doodsangst voor zijn vader had gehandeld. Hij bepleitte vrijspraak. Aanklager Van der Horst geloofde niets van die angst. Naar zijn overtuiging hadden vader en zoon bewust en nauw samengewerkt. Dat bleek ook drie maanden later toen het duo een gewapende overval op een werkgever van Tommix beraamde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken viel op te maken dat het een idee van Tommix was. Mr. B.Martens, advocaat van Kobus, stelde dat Tommix' belastende verklaringen over Kobus 'volstrekt onbetrouwbaar' waren. Van enige samenwerking tussen de verdachten was zijns inziens juist niet gebleken.
Uitspraak 26 september.
 

'Waarom, wat is er gebeurd?'

Het gerechtshof wilde niet dat ook de nabestaanden van Alan Roos en Daan de Blok hun zegje zouden doen. Ze mochten wel een brief inleveren waarin ze uiting gaven aan hun gevoelens. Advocaat-generaal Van der Horst las daaruit tijdens zijn requisitoir passages voor.
Uit de brief van Daans moeder citeerde hij onder meer: "Kogels in zijn koppie, dat blonde koppie, waar ik zo waanzinnig trots op was. Zomaar doodgeschoten. Waarom, wat is er gebeurd? Ongeloof". Uit de brief van de vader van Alan: "Moederdag 14 mei 2000 en de dag ervoor dat wij hem voor het laatst lachend hebben zien weggaan, spelen bijna dagelijks een hoofdrol in ons leven. Als een rode draad lopen deze dagen en gebeurtenissen door tussen denken en bewegen in ons dagelijks leven. Het is inmiddels al ruim 27 maanden geleden dat wij Alan hebben gezien, gehoord of gevoeld. Het doet pijn, het blijft pijn doen en de pijn wordt steeds erger als wij hier zitten in de rechtszaal vlak bij de daders".