KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit Haagsche Courant van 14-09-2002                 Loosduinse moorden: eis levenslang

 

door Renť van Leusden

DEN HAAG | Advocaat-generaal M.van der Horst heeft gisteren in hoger beroep levenslang en twintig jaar celstraf geŽist tegen de verdachten van de 'Loosduinse moorden'. Tegen de 53-jarige Kobus R. eiste hij 'voor het eerst in zijn loopbaan bij het Openbaar Ministerie' levenslang.
 

Voor de zoon van Kobus, de 32-jarige Tommix, vond Van der Horst twintig jaar cel een passende straf. Hij achtte beiden schuldig aan 'medeplegen van moord' op Alan Roos en Daan de Blok.
De 31-jarige Alan en de 22-jarige Daan werden op 14 mei 2000 na een nachtje stappen met pistoolschoten vermoord. Hun lichamen werden in een parkeergarage aan de Ouverturestraat in Loosduinen gevonden. De advocaat-generaal liet zwaar meewegen dat er voor de dubbele moord 'geen enkele reŽle aanleiding' bestond. "Omtrent het motief hullen beide verdachten zich geheel in stilzwijgen. Tot groot, immens verdriet van de nabestaanden, die altijd Ė levenslang Ė zullen blijven worstelen met de knellende vraag: Waarom?"
De Haagse rechtbank veroordeelde Kobus R. en Tommix in mei 2001 tot respectievelijk achttien en veertien jaar cel, nadat de officier van justitie tegen beiden levenslang had geŽist. De rechtbank achtte niet bewezen dat de verdachten met voorbedachten rade hadden gehandeld. Moord werd derhalve niet bewezen geacht. Voor het juridisch gezien minder zware 'doodslag' was volgens de rechtbank wel voldoende bewijs. De verdachten en het Openbaar Ministerie gingen tegen het vonnis in beroep.
Tommix heeft steeds zijn vader aangewezen als de dader die de slachtoffers 'zomaar' doodschoot. Kobus ontkende slechts en beriep zich op zijn zwijgrecht.