KRANTEN berichten m.b.t. de moord op Alan

 Terug naar kranten knipsel overzicht  <<<

 

Artikel uit AD zondag 21 mei 2006             Nabestaanden van slachtoffers zinloos geweld laten tanden zien

 


KRIMPEN A/D IJSSEL  -  Rotterdam e.o.

Poeh, even slikken. Die kleine man, bijna zes jaar oud, bezorgt je prompt een brok in de keel. ,,Hoi, ik ben Moreno. De zoon van mamma. Euh, Sabrina Smit,” stelt het kereltje zich voor. Sabrina Smit uit Roosendaal werd een paar jaar geleden vermoord. Door haar ex. Moreno was toen zeven maanden. Nu woont hij bij oma, en haar man.

Met z’n drietjes waren ze zaterdag in Krimpen aan den IJssel. Méér dan honderd nabestaanden van geweldslachtoffers kwamen daar bijeen. Niet om in een kringetje met elkaar te praten. Niet om alleen maar te huilen. Maar om samen een gezellig uitje te maken. Eindje varen naar Rotterdam, even het Maritiem Museum in en een hapje eten. Als lotgenoten onder elkaar.

Zo doen ze dat ieder jaar, sinds Martin Roos de stichting ’Aandacht Doet Spreken’ oprichtte. Roos, een Haagse trambestuurder, verloor zelf een zoon. Die werd een paar jaar geleden doodgeschoten toen hij wilde gaan stappen.


Zomaar. Roos besloot bijeenkomsten met lotgenoten te organiseren. Het dagje Krimpen is een terugkerend uitstapje op de stichtingsagenda. ,,De groep wordt steeds groter.”

,,Opmerkelijk, hè. Je denkt dat zinloos geweld sporadisch voorkomt,” zegt Mieke van Dorst, moeder van Sabrina Smit, oma van Moreno.

,,Komt omdat er een paar bekende gevallen zijn (zoals Joes Kloppenburg, wiens vader óók in Krimpen was). Maar er gebeuren ook een hoop dingen waarvoor minder aandacht is.” Van Dorst loopt al een tijdje mee bij de stichting. Ze kent de gruwelverhalen van haar lotgenoten. Zoals die van Ferry Rombouts. ,,Mijn broer en zijn vriendin - Manita - zijn in hun huis vermoord,” vertelt hij, bijna op de automatische piloot.

,,Alles wijst erop dat Manita’s ex die moord vanuit zijn cel heeft laten plegen, maar de bewijzen daarvoor ontbreken.”

Ferry Rombouts komt niet om te huilen, zegt ‘ie. Hij ziet de stichting Aandacht Doet Spreken eerder als een belangenvereniging. ,,We zijn laatst bij Balkenende op bezoek geweest. Om te praten over hogere straffen en zo. Dat heeft effect gehad, want binnenkort mogen we ook naar minister Donner van Justitie.”

De stichting heeft zich ook sterk gemaakt voor het recht dat nabestaanden kregen om hun zegje te doen in de rechtszaal. De ondoorgrondelijke wegen van Justitie zijn deze zaterdag een veelvoorkomend gespreksonderwerp.

Schijnt altijd zo te zijn. ,,Soms zijn mensen zó boos dat hun ogen vuur spuwen,” zegt personal coach Joke Verhoef. Ook Mieke van Dorst begrijpt niets van ons rechtssysteem. ,,Je kunt er geen peil op trekken,” zegt ze met huilogen. ,,De één krijgt levenslang, terwijl de moordenaar van mijn dochter tbs heeft en zelfs al op begeleid verlof is geweest...”

 

 

Door RICHARD CLEVERS